In English | På svenska |

Hampaiden sairaudet

 

Huonokuntoiset hampaat ja krooniset hammasinfektiot on tutkimuksissa todettu sydän- ja verisuonitauteja edistäviksi tekijöiksi. Sekä sydän-, että aivoinfarktit ovat yleisempiä huonohampaisilla. Myös nivelreuman ja diabeteksen tasapainoa voivat hammasinfektiot huonontaa.

 

Karies eli hammasmätä

Karies on bakteerien aiheuttama tauti. Yleisin ”reikiintymistä aiheuttava bakteeri on nimeltään Streptococcus Mutans, joka tarttuu sylkikontaktissa pienille lapsille. Bakteerien lisäksi tarvitaan sokeria, jota bakteeri käyttää siten että syntyy hampaan pintaa vaurioittavaa happoa. Karies on yleinen tauti (kansantauti), jota alkaa esiintyä vähitellen hampaiden puhjettua ja jonka yleisimpiä paikkoja ovat poskihampaiden purupinnat ja hampaiden välit. Hampaiden syöpymistä eli eroosiota edistävät happamien- esim. energia- ja virvoitusjuomien nauttiminen sekä kasvisruokavalio.

 

Ientulehdus (gingiviitti) ja tukikudostulehdus (parodontiitti)

Nämä sairaudet aiheuttaa hampaiston bakteerien lisääntyminen ja leviäminen ikenien alueelle. Tyypillinen ientulehduksen oire on verenvuoto hampaita harjattaessa. Ientulehdusta voidaan estää harjaamalla hampaat aamuin – illoin pehmeällä harjalla ja puhdistamalla hammasvälit. Ientulehduksen pitkittyessä se muuttuu krooniseksi ja leviää ikenien alle (parodontiitti), joka on yleensä kivuton. Vaarana on hampaiden kiinnityksen vaurioituminen, joka johtaa hampaiden löystymiseen. Parodontiitti on aikuisilla yleisin syy hampaiden menettämiseen.

 

Hammaskivi

Kovettunutta bakteeripeitettä hampaiden pinnoilla kutsutaan hammaskiveksi, se peittää bakteeritulehduksen ja johtaa karieksen etenemiseen ja hampaiston tukikudoksen vaurioitumiseen. Hammaskiven syntymistä ehkäistään säännöllisellä harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella. Jo syntynyt hammaskivi vaatii hammaslääkärin tai suuhygienistin suorittaman hammaskiven poiston.

 

Tietoa suun sairauksista ja niiden ehkäisystä ja hoidosta:

 

Terveyskirjasto

Wellou Lapset